Casa Memorială „Rosetti Tescanu – George Enescu” de la Tescani

Divertisment

Casa Memorială „Rosetti Tescanu – George Enescu” de la Tescani, județul Bacău, considerată cel mai vechi așezământ cultural din țară, este conacul renumitei familii boierești Rosetti Tescanu și locul în care George Enescu a definitivat capodopera sa lirică „Oedip”, pe care a dedicat-o soției sale, Maria Cantacuzino-Enescu (Maruca), una dintre cele două fiice ale familiei Rosetti Tescanu, așa cum arată www.casememoriale.ro și www.georgeenescu.ro

Aflată în comuna Tescani, în vestul municipiului Bacău, într-o armonie perfectă cu natura, casa este o oază de cultură ce ne conduce pe urmele lui George Enescu, la vârsta maturității creative. Marele muzician a fost prezent la acest conac mai întâi ca invitat la serile muzicale, iar apoi ca soț al Marucăi. Cei doi s-au cunoscut în 1909 și s-au căsătorit în 1937. În această perioadă și până la plecarea definitivă din țară, în 1946, Enescu își petrecea timp de câteva luni pe an la acest conac, unde se inspira din frumusețea locului. Se spune că aleea cu plopi a parcului este cea care i-a inspirat marelui muzician finalul apoteotic al capodoperei sale „Oedip”. În perioada lucrului la „Oedip”, Enescu a terminat la Tescani și o serie de lucrări simfonice sau camerale, reprezentative pentru stilul de maturitate al compozitorului, între care: Simfonia nr. 2 în La major, op. 17 (1914), Cvartetul de coarde în Mi bemol major, op. 22, nr. 1 (1920), Sonata pentru pian și vioară nr. 3, în la minor, în caracter popular românesc, op. 25 (1926). 

Conacul, cu statut de monument istoric, influențat arhitectonic de principalele stiluri și curente ale vremii, a fost ridicat în anul 1880, în mijlocul unui parc dendrologic de aproximativ patru hectare, de către boierul Dumitru Rosetti Tescanu (1852-1897), cărturar și om politic, personalitate culturală, îndeosebi prin scrierile sale în limba franceză. Edificiul a fost ridicat pe un nivel, având o fațadă impunătoare spre est, iar în spate un puternic zid de piatră. Datorită anumitor caracteristici ale construcției, dar și amplasării sale, conacul a fost clasificat de către Vasile Parizescu, Președintele Asociației Colecționarilor din România, în categoria „micilor palate”, după cum se menționează în www.casememoriale.ro.

Încăperile reprezentative ale casei sunt: sala mare, denumită „Oedip”, unde se găsesc agenda lucru a maestrului, din 1920, cărți de vizită, facsimile ale unor manuscrise de partituri ori din corespondență; și camera de zi folosită de Maruca, denumită sala „Jora”. Aceasta a adăpostit impresionanta bibliotecă cu peste zece mii de volume, de beletristică și artă, unele unicat, inventariate și clasate de Dumitru Rosetti, distrusă în toamna anului 1948. Astăzi încăperea expune fotografii și documente reprezentative.

În anul 1947, Maria Cantacuzino-Enescu a decis să doneze conacul Ministerului Culturii, în vederea înființării unui așezământ cultural. Astfel, în 1970 casa a fost restaurată, fiind păstrat în mare parte din mobilierul original și pianul la care a interpretat Enescu, iar în 1980 a fost inaugurată „Casa Memorială Rosetti — Enescu”. Din 1990 a funcționat aici Centrul de Cultură Tescani, iar din 1993, Centrul de Cultură „Rosetti Tescanu — George Enescu”. După anul 2006, conacul din Tescani a devenit secție a Muzeului Național „George Enescu”, iar în prezent găzduiește evenimente culturale, tabere internaționale de pictură și de filosofie, dar și recitaluri private de pian.

Pot fi admirate aici obiecte ce au aparținut marelui compozitor George Enescu și soției sale, între care: piese de mobilier original Louis XV, pianul, ochelarii, bagheta de dirijor ce au aparținut maestrului, sau vioara „Bernadel” primită de acesta drept premiu la terminarea Conservatorului din Paris în iulie 1899. Conacul de la Tescani deține și o galerie de artă alcătuită din opere ale artiștilor care participă la tabere de creație precum și spații de lectură, studiu, audiție, sală de conferințe; dar și estrada în aer liber din parcul conacului unde se desfășoară anual Festivalul „Enescu — Orfeul Moldav”.

Imagine cu interiorul Casei Memoriale Rosetti Tescanu — George Enescu de la Tescani, județul Bacău, secție a Muzeului Național ‘George Enescu’ din București — 2015

Casa de la Tescani rămâne un punct de atracție pentru cei ce vor să admire frumusețile care l-au inspirat pe marele nostru compozitor. Într-un ultim popas la casa de la Tescani, în iulie 1946, înainte de a părăsi definitiv România, George Enescu a notat și semnat pe o bucată de hârtie „Ultima dorință”, prin care cerea să fie înmormântat la Tescani alături de soția sa Maria. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns